VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gooit de knuppel weer in het hoenderhok door te stellen dat het sociaal akkoord voor hem niet heilig is. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het onverstandig om nu weer een discussie te starten over het akkoord. “De chaos is al groot genoeg.” 

“Dit is een historisch moment”, zei premier Mark Rutte bij de presentatie van het sociaal akkoord in april. “Dit is een akkoord van vertrouwen voor het komende decennium dat de Nederlandse samenleving verder brengt.”

Het kabinet kwam met de sociale partners een omvangrijk pakket maatregelen overeen voor de toekomst van de arbeidsmarkt. Het akkoord zorgde er onder meer voor dat een ingreep in de WW-duur werd afgezwakt en dat de versoepeling van het ontslagrecht werd uitgesteld tot 2016.

Economische groei blijft uit

Beide partijen spraken de hoop uit dat het pakket tot zoveel vertrouwen zou leiden bij de Nederlanders, dat de economie weer zou groeien. Nog geen half jaar is dat niet het geval.

In het tweede kwartaal kromp de economie met 0,2 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2013. Daarmee sjokt Nederland achter de eurozone aan, die als geheel wel groeide met o,3 procent. En consumenten houden nog steeds de hand op de knip, ondanks de oproep van de premier om vooral wél die nieuwe auto te kopen.

Sociaal akkoord onder vuur

Het sociaal akkoord ligt door het uitblijven van groei opnieuw onder vuur. Alexander Pechtold van D66 vuurde eind augustus het eerste schot bij Knevel en Van den Brink. Hij wil dat het sociaal akkoord wordt opengebroken.

Volgens hem worden hervormingen op de arbeidsmarkt zoals de versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de WW-duur door het sociaal akkoord veel te veel vertraagd. Het sociaal akkoord creëert geen banen maar vernietigt banen, aldus Pechtold.

Een andere oppositiepartij, het CDA, pleit voor een nullijn bij de overheid als het begrotingstekort boven de 3 procent komt.

Voor Zijlstra is sociaal akkoord niet heilig

Nu zaagt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ook voorzichtig aan de stoelpoten van het sociaal akkoord. Hij suggereerde zaterdag in De Telegraaf dat de afspraken die het kabinet, werkgevers en werknemers in het akkoord vastlegden, kunnen worden aangepast als dat nodig is om steun van de oppositie te krijgen.

“Voor mij is belangrijk dat er een breed draagvlak is. Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen sociaal akkoord gesloten zodat daarmee géén besluiten worden genomen”, aldus Zijlstra. VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid en zijn aangewezen op de steun van de oppositiepartijen om de belangrijke hervormingen uit het sociaal akkoord door te voeren.

Tot nu toe waren coalitie en kabinet stellig in hun mening dat aan het sociaal akkoord niet kan worden getornd, maar Zijlstra zegt nu dat het akkoord voor hem niet heilig is. “Bij mij is in die zin niks heilig. Het doel is heilig, en dat is dat we dit land klaarstomen voor de toekomst.”

PvdA: akkoord is fundament

Volgens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken staat het sociaal akkoord "als een huis". De overeenkomst zorgt voor rust, aldus Asscher. Wij gaan het gewoon "in de praktijk brengen". De PvdA gaat liet al eerder weten dat het sociaal akkoord "het stevige fundament" blijft om hervormingen door te voeren.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het "onverstandig" dat de discussie over het sociaal akkoord nu weer wordt gestart. "De chaos is al groot genoeg", aldus een woordvoerder.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl